شهرستان رفسنجان
شهرستان رفسنجان از شهرستان های استان کرمان است. این شهرستان واقع در مرکز ایران و شمال غرب استان کرمان می باشد. این شهر در گذشته رفسنگان نام داشته که در زبان پارسی رفسن به معنای مس و گان به معنای معدن است، که به دلیل وجود معادن غنی مس این شهر را رفسنگان یعنی معدن مس می نامیده اند.
رفسنجان از ویژگی های خاص تاریخی، جغرافیایی، آب و هوایی، سیاسی و اقتصادی برخوردار است که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد.
موقعیت جغرافیایی
رفسنجان واقع در حاشيه جنوبی کوير لوت و مرکز ایران و فاصله ی 110 کیلومتری شمال غرب استان کرمان است. این شهر از شمال شرقی با زرند، از شمال غربی با انار،مهریز و بافق، از غرب با شهربابک، از جنوب غربی با سیرجان، از جنوب با بردسیر و از شرق با کرمان همسایه است.
رفسنجان در ارتفاع ۱۴۶۰ متری از سطح دريا قرار دارد. شهر رفسنجان دارای دو رودخانه فصلی به نام های شور و گيودری می باشد که اولی از محله عباس آباد و دومی از محله کمال آباد عبور می کنند.
کوه های اصلی رفسنجان ادامه رشته کوه های زاگرس و فلات مرکزی ايران بوده و در جهت شمال غربی – جنوب شرقی است. معروفترين اين کوه ها، ارتفاعات سرچشمه، ارتفاعات داوران و بدبختکوه می باشند.
اقلیم و آب و هوا
شهر رفسنجان دارای آب و هوای نیمه بیابانی بوده و تابستان های نسبتاً گرم و زمستان های سردی دارد. در اطراف این شهر مناطق کوهستانی و سرد زیادی از جمله داوران، سرتخت، گوداحمر، راویز، دره دور، ده رنج و… وجود دارد. رفسنجان در ارتفاع ۱٬۵۲۸ متر از سطح دریا قرار دارد.
البته در کوهستان های اطراف این شهر مناطقی با ارتفاع حدود ۲٬۳۰۰ متر و بیشتر وجود دارد که شهر مس سرچشمه با ارتفاع ۲٬۶۴۰ متر مرتفع ترین شهر در شهرستان رفسنجان که تابستان های خنک و زمستان های بسیار سرد دارد.
بارندگی های رفسنجان عموماً از سیستم های بارشی که از سمت جنوب غرب و غرب کشور در فصول پاییز و زمستان به کشور نفوذ می کنند می باشد. و در فصول بهار و تابستان تحت تأثیر سیستم هوای جنوب شرقی که مونسون نام دارد قرار می گیرد. البته در فصل سرد سال جبههٔ هوای سرد سیبری که از شمال شرق نفوذ می کند نیز رفسنجان را تحت تأثیر خود قرار می دهد.
گونه های گياهی موجود در منطقه شامل:
- کاروانکش
- قيچ
- گون
- کسور
- بنه
- انجير
- بادام وحشی
- تاغ
- اسکنبيل
- شور
می باشند.
و گونههای جانوری موجود در مناطق کوهستانی:
- کل و بز
- قوچ و ميش
- آهو
- جبير
- پلنگ
- گرگ
- کفتار
- تشی
- و گربه وحشی
هستند.
همچنین پرندگانی چون:
- کبک و تيهو
- عقاب
- کبوتر
- باقرقره
- و هوبره
در منطقه يافت می شود.
محیط زیست رفسنجان
رفسنجان به دلیل تک محصولی بودن و به دلیل اینکه در جوار شرکتهای ذوب مس سرچشمه؛ خاتون آباد و شهربابک قرار گرفته و جریان بادها بیشتر از غرب به شرق است، در معرض دود آلاینده این سه کارخانه قرار گرفته است.
از سوی دیگر شهر رفسنجان در وسط باغات پسته قرار گرفته است. باغ هایی که سالیانه حتی تا ۱۴ بار سمپاشی می شوند. در نتیجه روزی بالغ بر ده ها تن سم در باغات پسته رفسنجان انتشار مییابد. دود کارخانجات مس هم به این آلودگی افزوده می شود. همین دو نکته بس است که رفسنجان جزء شهرهای آلوده جهان باشد.
تعداد افراد مبتلا به سرطان و دیگر انواع بیماریها در این شهر بالا رفته است. به گفته کارشناسان حفر بی رویه چاه های کشاورزی و پایین رفتن سطح آب های زیرزمینی باعث شده که رفسنجان به یکی از مناطق مستعد در رانش زمین تبدیل گردد. خطری که کل مناطق کویری با حفر بی رویه چاههای کشاورزی مجاز و غیرمجاز با آن روبرو هستند.
همانگونه که هم اکنون بخشی از آب شرب منطقه از اطراف تهیه میگردد. در آینده نیز حجم بسیار زیادی از آب توسط مناطق دور دست بایستی تأمین گردد.
اقتصاد
اين منطقه بزرگترين قطب توليد پسته در جهان است به طوری که بيش از يک سوم باغات پسته کشور در رفسنجان قرار دارد. بنابراين رفسنجان سهم قابل توجهی در صادرات ساليانه پسته و کسب درآمد قابل توجهی براي کشور دارد. لازم به ذکر است که پسته بعد از فرش، در جايگاه دوم صادرات غيرنفتی کشور قرار دارد.
همچنين رفسنجان دارای معادن غنی
- مس
- مرمر
- سيليس
- تراورتن
- نمک
- سرب
- پوکه معدنی
- سنگ گچ
- سنگ آهک
- روی
- سولفات سديم
- باريم
- و فلورين
می باشد.
مجتمع مس سرچشمه که در ۵۰ کيلومتری جنوب رفسنجان واقع شده است.
مهمترين کارخانههای صنعتی رفسنجان شهر شامل صنايع وابسته به مس، ماشينآلات کشاورزی، فرآوری پسته، نئوپان، پنير، فيبر نوری، تکنوپخت، موکت و کاشی می باشند.
منطقه ویژه اقتصادی رفسنجان
منطقه ویژه اقتصادی رفسنجان در سال ۱۳۸۹ بر اساس تبصره ۲ ماده یک قانون برنامه چهارم توسعه در جلسه علنی روز یکشنبه مورخ چهارم مهرماه ۱۳۸۹ تصویب و در تاریخ ۸۹/۷/۱۴ به تأیید شورای نگهبان رسیده و طی نامه شماره ۳۷۴/۴۹۲۸۸ مورخ ۸۹/۸/۱ مجلس شورای اسلامی واصل و جهت اجرا توسط رییسجمهور ابلاغ گردید.
این منطقه در آبان ماه سال ۱۳۸۹ فعالیت خود را با مسوولیت گروه صنعتی زرینه مس کرمان در زمین به مساحت ۲ هزار هکتار در ۲۰ کیلومتری جنوب شرقی شهرستان رفسنجان (حد فاصل روستاهای ناصریه و کبوترخان) آغاز کرد.
حمل و نقل
حمل و نقل در داخل شهر رفسنجان با تاکسی و اتوبوسهای خط واحد انجام میگیرد. اتوبوسهای خط واحد با ایستگاههای متعدد در اکثر مناطق رفسنجان خصوصاً در مناطق پر رفتوآمد و ترافیکی به مسافران خدماترسانی میکند.
فرودگاه بینالمللی رفسنجان
این فرودگاه در سال ۱۳۶۹ افتتاح شد. ولی برای بازسازی مجدد به مدت ۳ سال تعطیل شد. به همین جهت به مدت چند سال پروازهای این فرودگاه کلاً کنسل شدند. با افزایش پهنای باند و افزودن امکانات جدید، فرودگاه توسط رئیسجمهور وقت در سال ۱۳۹۱ به بهرهبرداری مجدد رسید.
مساحت باند فرودگاه رفسنجان ۱۴۴ هزار متر مربع است. با احتساب پارکینگ و تاکسی، مساحتی حدود ۱۶۴۵۰۰ متر مربع از عوامل پروازی این فرودگاه ساماندهی، روکش و توسعه داده شده است.
استان کرمان دارای پنج فرودگاه است که یکی از این فرودگاهها فرودگاه بینالمللی رفسنجان است.
راهآهن رفسنجان
ایستگاه راهآهن رفسنجان در حدود ۴۰ کیلومتری شهر نزدیک کشکوئیه واقع شده است که ایستگاه احمدآباد نام دارد. این ایستگاه همه روزه با قطار بندر عباس – تهران به مقصدهای تهران و بندرعباس یا ایستگاههای بین راهی توقف دارد.
پایانه مسافربری رفسنجان
این ترمینال در بلوار ورودی رفسنجان کرمان واقع است و با تعاونیهای متعدد همه روزه به تمامی نقاط کشور مسافرت میکنند.
پایانه بار رفسنجان
این پایانه مخصوص باربری است که در بلوار ورودی رفسنجان یزد واقع شدهاست. به تمام نقاط کشور باربری انجام میدهد.
صنایع دستی
از جمله صنایع دستی رفسنجان می توان به قلم زنی بر روی مس، قالی باقی، گلیم باقی، جاجیم بافی، سفال گری، مسگری، گیوه دوزی، خراطی، پته دوزی، قلاب بافی، اشاره کرد.
تاریخ
در حاشيه شهر رفسنجان آثاری از تمدن های چندين هزار ساله ماقبل هخامنشيان وجود داشته که بر اثر گذشت زمان به کلی محو و نابود گرديدهاند. احتمال داده می شود که شهرستان رفسنجان يکی از قديمی ترين تمدن های ايران بوده است.
نام رفسنجان برای نخستين بار در متون تاريخی قرن هشتم مربوط به دوره آل مظفر (۹۵-۷۱۳ هجری قمری) ذکر شده است.
بنابر متون تاريخی، شهر های باستانی رودان، اناس، ابان، اذکان در منطقه رفسنجان قرار داشته اند که جای دقيق آنها به غير از اذکان پيدا شده است.
شهر رودان در محل روستای شهرآباد و ملکآباد و اراضی اطراف آن تا روستای لاهيجان، واقع در شمال غربی شهر رفسنجان بوده است.
محل دقيق شهر اناس در اراضی گرگين و سعادتآباد و فيضآباد، بعد از سه راهی سرچشمه متصل به شهر فعلی رفسنجان و سرانجام شهر اَبان در محل شهر انار کنونی بوده است.
شهرستان رفسنجان در طول تاريخ بين ايالت های فارس و کرمان دست به دست گشته است. در اوايل اسلام اين منطقه جزو کرمان بوده و بعد جزو ايالت فارس شده و بعداً باز به کرمان برگشته است.
مکان های تاریخی شهرستان رفسنجان
حصار قدیم رفسنجان
این حصار در حدود 200 سال پیش امیر مفخم بختیاری حاکم کرمان ساخته شده است. حصار قدیم رفسنجان از چند برج و باروی مستحکم و چهار دروازه تشکیل شده است.
این دروازه ها عبارتند از:
- علی آباد
- مزار
- کمال آباد
- قطب آباد
که به جز دروازه ی قطب اباد از بقیه ی دروازه ها اثری باقی نمانده است.
حصار قدیم از خشت و گل و کاهگل ساخته شده و تزئینات زیبایی در بالا و دیواره های آن دیده می شود.
آدرس: کرمان، رفسنجان، بین بلوار مدرس و خیابان بنفشه، خیابان عدالت
خانه ی حاج علی آقا(بزرگترین خانه ی خشتی جهان)
خانه ی تاریخی حاج علی آقا یکی از بزرگترین و زیباترین خانه های خشتی و سنتی جهان است.
این مجموعه ی بی نظیر زیر بنایی در حدود هفت هزار متر مربع دارد. در معماری زیبای آن تمامی عناصر اصیل ایرانی مانند:
آجرکاری های زیبا
حوضخانه
تالار شاه نشین
تالار های پاییزی و زمستانی
به چشم می خورد.
این بنا شاهکاری باشکوه از دوران قاجاریه است و توسط حاج علی آقا معروف به زعیم الله رفسنجانی که از بزرگترین تجار آن دوره بود احداث شده است.
آدرس: کرمان، رفسنجان، خیابان آزادی، میدان 24 ساعته به سمت بلوار هجرت
بادگیر معین
وجود بادگیر در شهرهای کویری امری ضروری بوده است، رفسنجان نیز از این قاعده مستثنی نبودهاست. در بافت تاریخی و روستایی آن بادگیرهایی با اشکال مختلف دیده می شود.
بادگیر معین نیز یکی از این بادگیرها و از جاذبه های شهر رفسنجان است. این بادگیر که سازه ای است زیبا و متعلق به دوره ی قاجار، 16 متر ارتفاع دارد و باقیمانده ی عمارتی به نام عمارت معین می باشد.
سازندگان آن با استفاده از مصالحی همچون خشت خام، آجر، چوب و کاهگل آن را ساخته و با کتیبه های گچی تزیین کرده اند.
آدرس: کرمان، رفسنجان، خیابان شریعتی، خیابان بنفشه
عمارت باقری رفسنجان
عمارت باقری از خانه های قدیمی رفسنجان است، قدمت این بنا به اواخر دوره ی قاجار بر می گردد. این عمارت دارای مساحتی بیش از 20 هزار متر مربع است، زیر بنای آن 2600 متر مربع است و در دو طبقه به شکل ویلایی با سه ایوان ساخته شده است.
این خانه ی قدیمی با سبک معماری سنتی و آجرنماهای زیبا و سقف هایی که با نقش و نگارهای دلنشین مزین شده اند، شاهکاری با ارزش از دوران قدیم است.
هر گوشه ای از آن مهارت و چیره دستی معماران ایرانی را به زیباترین شکل آشکار می کند. نام عمارت باقری در سال 1381 در فهرست آثار ملی قرار گرفت و در حال حاضر از جاذبه های تاریخی و دیدنی رفسنجان است.
آدرس: کرمان، رفسنجان، خیابان امام خمینی
کاروانسرای کبوترخان
از دیگر آثار تاریخی این شهر کهن، کاروانسرای کبوتر خان است. این بنای تاریخی که از قدمتی بسیار برخوردار است، متعلق به دوران صفویه است.
البته برخی از کارشناسان بر این باورند که با توجه به سنگ نبشته ای که بر سردر این کارونسرا به چشم می خورد.
این اثر تاریخی متعلق به دوران زندیه است. با این وجود شباهت زیادی که بین پلان این کاروانسرا و پلان کاروانسراهای صفویه هست، این احتمال را تقویت می کند که بنا در دوران صفویه ساخته شده است.
با این حال در چهار گوشه ی این بنا، چهار برج وجود دارد، که در سبک معماری صفویه دیده نمی شود.
این سازه ی آجری، که نقش و نگارها و تزئینات آن جلوه ی خاصی دارد، شکوه و زیبایی خود را هنوز حفظ کرده و پس از گذشت سال ها، با ارزش تاریخی و سبک معماری خود گردشگران را مجذوب می کند.
آدرس: کیلومتر ۳۵ جاده اصلی رفسنجان-کرمان، روستای کبوترخان
موزه ی مردم شناسی رفسنجان
موزه ی مردم شناسی رفسنجان که یکی از جالب ترین موزه های مردم شناسی کشور به شمار می رود، حمام قدیمی آقا سید مهدی قریشی رفسنجان می باشد و سال هاست تغییر کاربری داده و به موزه ی مردم شناسی تبدیل شده است.
این بنا پیشینه ی قدیمی دارد و در آن آداب و رسوم مردم رفسنجان به نمایش گذاشته شده است.
در این موزه می توان انواع مجسمه، اشیائ عتیقه، ابزار آلات بافندگی، دستگاه های ریسندگی، آسیاب های آبی، نسخه های قدیمی، زینت آلات، دیگ سنگی، ظروف سفالی و عکس هایی از بزرگان و حاکمان رفسنجان را مشاهده کرد.
آدرس: کرمان، رفسنجان، خیابان شهید بهشتی
بازار رفسنجان
در شهر رفسنجان نیز مثل سایر شهرهای کهن ایران یک بازار قدیمی وجود دارد که از گذشته های دور یکی از مراکز مهم اقتصادی و تجاری رفسنجان بوده است. این مجموعه که از نخستین بناهای رفسنجان محسوب می شود، ترکیبی از سبک معماری سلجوقی تا دوران قاجار است. این بازار از بخش های مختلفی همچون مسجد، نه گنبد سلجوقی، قیصریه، کاروانسرا، آب انبار، سقاخانه و حمام تشکیل شده است. همچنین بر اساس اسناد تاریخی بنای اولیه ی بازار توسط بهرام شاه سلجوقی و در اواسط قرن 6 هجری قمری ساخته شده است.
آدرس: کرمان، رفسنجان، بین خیابان انقلاب و شهید بهشتی
کاروانسرای شاه عباسی قطب آباد
یکی دیگر از آثار باستانی باقیمانده از دوران صفویه که قدمتی 400 ساله دارد، کاروانسرای قطب آباد است.
از آن جایی که این کاروانسرا در زمان های قدیم در اختیار شخصی به نام وهاب زاده بوده است، به همین نام شهرت یافته است. این بنا خشتی است و با نمای آجری تزئین شده است.
کاروانسرای قطب آباد از مجموعه کاروانسراهای درون شهری محسوب می شود و به صورت چهار ایوانی ساخته شده است.
این بنا در سال1381 در فهرست آثار ملی ثبت شد و امروزه پس از مرمت و بازسازی تغییر کاربری داده و به هتل، رستوران، کافی شاپ و چایخانه ی سنتی تبدیل شده است.
آدرس: کرمان، رفسنجان، محله ی قطب آباد
آب انبار مرادی
بنایی متعلق به دوره ی قاجار که قدمتی نزدیک به 120 سال دارد و به همت بی بی سلطان مرادی ساخته شده است. این آب انبار از چندین بخش مانند سردر، راه پله، پاشیر و تهویه تشکیل شده است و در گذشته برای رسیدن به آب باید از 52 پله آن و یک مسیر تاریک که تنها روشنایی آن یک نورگیر سقفی بود، می گذشتند.
آدرس: کرمان، رفسنجان، خیابان شهید بهشتی، جنب مسجد امام
جاذبه های طبیعی شهرستان رفسنجان
دره ی راگه
در نزدیکی شهرستان رفسنجان، یکی از زیباترین و مسحورکننده ترین جاذبه های گردشگری ایران قرار دارد. مکانی که به آن دره ی راگه یا دره ی راگه می گویند.
دره ی راگه حاصل فرسایش رودخانه ی گیودری است و قدمت آن به 20 هزار سال پیش برمی گردد.
دره ی راگه سومین ژئو پارک ایران است و طولی در حدود 20 متر و عمیقی نزدیک به 80 متر دارد.
تزئینات طبیعی روی دیواره های دره ی شگفت انگیز راگه مانند سنگ های تراش خورده ی تمدن باستانی است، طبیعت آن زیبا و حیات وحش این منطقه بی همتا و منحصر به فرد است.
وجود رودخانه ی گیودری که از میان این دره می گذرد و شب های پرستاره ی آن، صخره های خیره کننده و زیبایی که تا صد متر ارتفاع دارند، این دره را به یکی از جذاب ترین و محبوب ترین دیدنی های رفسنجان تبدیل کرده است.
آدرس: کرمان، 20 کیلومتری رفسنجان، بعد از روستای ناصریه
غار میرزا
غار میرزا در 30 کیلومتری شمال شرقی رفسنجان و در روستای ده رنج قرار دارد. این غار در سال 1378 شناسایی و ثبت شده است.
این غار با یک دهلیز کوچکی در دهانه ی غار آغاز می شود و پس از مدتی عریض شده به یک دو راهی می رسد.
یکی از این دو راهی ها مسیر کم عرضی است که در نهایت به چاهی به عمق 50 متر می رسد.
این غار دارای 8 تالار اصلی و 4 تالار فرعی است که هر کدام از ویژگی های خاصی برخوردارند.
غار میرزا که سال ها ناشناخته و از نظرها پنهان مانده بود، زیبایی های بکر و دست نخورده ای دارد که برای طبیعت گردان و غارنوردان بسیار جذاب خواهد بود.
آدرس: کرمان، 30 کیلومتری شمال شرقی رفسنجان
درخت پسته ی کهن اودرج
در 35 کیلومتری رفسنجان و در شمال کرمان در روستای اودرج درخت کهنسالی وجود دارد.
این درخت عجیب قدمتی در حدود 1500 سال دارد وارتفاع آن 15 متر وقطر آن 3/5 متر است.
مسیر دسترسی به این جاده بسیار زیباست.
در ابتدای این مسیر منظره ی باغ پسته در دو طرف جاده دیده می شود که با پوشش کویری ادامه پیدا کرده و در نهایت به رمل و شن ختم می شود.
آدرس: کیلومتر ۳۵ جاده رفسنجان-زرند، روستای اودرج
گویش
کرمان و شهرهای آن، لهجه خاصی دارند که به لهجه کرمانی مشهور است. در رفسنجان و کرمان گروهی از زرتشتیان سکونت دارند که زبانی متفاوت از کرمانی فارسی دارند.
فرهنگ و آداب و رسوم شهر رفسنجان
فرهنگ و آداب و رسوم از دیرباز همواره با مردم بوده و ریشه در تاریخ مردم هر دیار دارد.
در طی زمان عوامل اجتماعی و روانی بر نحوه ی برگزاری این آداب و رسوم تأثیر می گذارد.
با نگاهی عمیق به گذشته و فرهنگ و آداب و رسوم خاصی که مردم شهر رفسنجان در هر مراسمی داشته اند؛
از جمله:
- مراسم مهره دوره در شب یلدا
- افطاری دادن در ماه مبارک رمضان
- عزاداری های ماه محرم
- چاوشی خواندن
و …
که در گذشته در این شهر وجود داشته است، همه حکایت از فرهنگ و تمدن و علم و انسان دوستی و ایمان راسخ مردم این دیار دارد،
سوغات
سوغات رفسنجان شهرت جهانی دارد. از جمله ی آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- پسته
- کماج سهن
- قاووت
- کلمپه
- ظروف مسی
و…
دانشگاهها
از جمله دانشگاه ها و موسسات آموزشی شهرستان رفسنجان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
- دانشگاه ولیعصر رفسنجان
- دانشگاه پیام نور رفسنجان
- دانشگاه آزاد اسلامی واحد رفسنجان
- دانشگاه نرجس خاتون رفسنجان
- دانشگاه بینالمللی پردیس رفسنجان
- دانشگاه علمی کاربردی خانه کارگر رفسنجان
- دانشگاه فنی حرفهای رفسنجان
- مؤسسه آموزش عالی کار: مؤسسه آموزش عالی کار تنها مرکز آموزش عالی این شهر است که رشتههای مرتبط با مهندسی ساخت و تولید در آن تدریس میشوند.
- مؤسسه آموزش عالی میثاق
- مؤسسه آموزش عالی علامه جعفری
پارکها و فضای سبز
سرانه فضای سبز شهر رفسنجان۱۷٫۲۴ متر مربع است. که بیشتر از میانگین کشوری است.
- پارک ریاست جمهوری
- پارک لاله
- بوستان جوان (پارک تقیآباد)
- پارک مادر
- بوستان معلم
سینماها
شهرستان رفسنجان از جمله شهرهایی است که از پیشگامان سینما در قبل از انقلاب است.
سینما آسیا و سینما امید از جزو اولین سینماهایی هستند در ایران تأسیس شدند.
بعد جریان انقلاب اسلامی این سینماها را آتش زدند و بعد از انقلاب رفسنجان تا مدتها از سینما محروم بود.
اما در حال حاضر سه سینما دارد و در مهر سال ۱۳۹۱ سینماهای شهرستان رفسنجان میزبان جشنواره اکران فیلم مقاومت بودند.
سی و یکمین جشنواره فیلم فجر برای اولین بار در در استان کرمان در رفسنجان در حال اکران است و رفسنجان تنها میزبان سی و یکمین جشنواره فیلم فجر در جنوب شرق کشور است.
سینما گلستان امین
سینما گلستان امین یکی از سینماهای دیجیتال کشور است که توسط وزیر ارشاد افتتاح شد.
این سینما در خیابان شهید بهشتی و در عمارت گلستان امین واقع شدهاست.
این سینما دارای ۲ سالن است که یک سالن آن نیلوفر نام دارد و ۱۴۵ نفر گنجایش دارد و سالن دیگر آن نگین نام دارد و ۱۵۵ نفر ظرفیت دارد. این سینما خصوصی است.
سینما آزادی
این سینما در سرچشمه رفسنجان واقع شدهاست.
سینما آزادی به غیر از اکران فیلم میزبان سومین جشنواره موسیقی استانی آوای کویر و همچنین میزبان اکران فیلم مقاومت بودهاست.
همچنین چهارمین نشست سینمایی با نمایش فیلم و با حضور حضور سید رضا میر کریمی به عنوان کارگردان و شادمهر راستین فیلمنامهنویس این کار نشستی بعد از نمایش فیلم برگزار شد.
شایان ذکر است که نشستهای قبلی با حضور عباس کیارستمی و رضاکیانیان/ کمال تبریزی و انسیه شاه حسینی برگزار شدهاست
سینما افصح هجری
سینما افصح هجری جزو سینما در مجتمع افصح هجری واقع شدهاست. دارای ۱ سالن است.
موزهها
موزه های شهرستان رفسنجان:
- موزه ریاست جمهوری رفسنجان
- موزه مردمشناسی رفسنجان:این موزه در محل بنای حمام قدیمی آقاسیدمهدی قریشی رفسنجان واقع شدهاست.
- موزه خوشنویسی
هتلها و مراکز اقامتی
- هتل هیلان
- اقامتگاه سنتی حاج آقاعلی
- هتل رفسنجان
- مهمانسرای جهانگردی
- هتل الماس
مکانهای زیارتی و مذهبی
- امام زاده رضا معروف به سید غریب در جنوب غربی رفسنجان و ابتدای جاده یزد قرار دارد.
- امامزاده بی بی گوهر در روستای داوران واقع در جاده زرند
- امامزاده بی بی حیات و امامزاده سید ابراهیم معروف به شاه چهل تن در روستای خنامان واقع در جاده کرمان،
- امامزاده سید جلال الدین اشرف در روستای شمسآباد نوق و سید حسین دارابی در راویز قرار دارد.
- امامزاده ابراهیم درشهر بهرمان ۶۵ کیلومتری این شهرستان از شهرهای رفسنجان محسوب میگردد.
- امامزاده عبدالله: از فرزندان موسی کاظم در روستای دره در بالا محل زیارت میباشد.
- امامزاده شاهزاده علی اصغر
- امامزاده بی بی صفیه: که این دو امامزاده در قسمت دره در پایین محل زیارت هستند.
- امامزاده بی بی مریم
- امامزاده بی بی زینب: این دو امامزاده هم که در محلی به نام گریسکان میباشند که این محل در بین جاده رفسنجان – دره در میباشد.
- امامزاده عباس: کنار رودخانه گیودری، ۵۵ کیلومتری رفسنجان که البته در حوزه استحفاظی شهرستان بردسیر قرار دارد
- امامزاده حکیم علی خیام هشتم
ورزش
از جمله تیم های ورزشی شهرستان رفسنجان می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- تیم فوتبال مس رفسنجان
- تیم فوتبال فجر کویر رفسنجان
- تیم فوتسال بانوان مس رفسنجان
- تیم بسکتبال مس رفسنجان
- تیم فوتسال مس رفسنجان
- تیم فوتبال ساحلی بانوان مس رفسنجان
مشاهیر و شخصیت های مهم رفسنجان
عباس پورمحمدی : روحانی مبارز رفسنجانیغلامحسین منتصری (موسس انجمن خوشنویسان رفسنجان – دبیر شورای عالی انجمن خوشنویسان ایران)
مصطفی پورمحمدی : وزیر دادگستری فعلی – وزیر کشور سابق – رییس سابق سازمان بازرسی کل کشور
علی اصغر پور محمدی رئیس سابق شبکه سه سیما
سید حسین مرعشی – اولین رئیس سازمان میراث فرهنگی ایران . سخنگوی حزب کارگزاران سازندگی – معاون رئیس جمهور در دولت سید محمد خاتمی
سید محمد حسینی – وزیر سابق فرهنگ و ارشاد اسلامی
عادل فردوسی پور :تهیه کننده و برنامه ساز ورزشی و مجری برنامه پرطرفدار و جنجالی ۹۰
سید حمید حسینی – رئیس هیات مدیره گروه بینالمللی مذاکرات و مدیر عامل شرکت پالایشگاه نفت سروش – میلیاردر بزرگ ایران
محمد هاشمی رفسنجانی – رییس سازمان صدا وسیمابه مدت ۱۰ سال – رییس دفتر سابق مجمع تشخیص مصلحت نظام
محسن هاشمی رفسنجانی – رییس سابق متروی تهران
سید علی میر افضلی : شاعر برجسته رفسنجانی
علی سامره : بازیکن سابق تیم ملی فوتبال ایران و باشگاه استقلال
علی علیزاده : بازیکن سابق تیم های فوتبال استقلال و پرسپولیس و تراکتور سازی تبریز و بازیکن فعلی مس رفسنجان
بابک نوری : بازیگر مطرح سینما و تلویزیون